Greşeli de design interior. 10 exemple cu imagini

Gusturile nu se discută, mai ales când vine vorba de estetică, însă sunt anumite practici unanim considerate a fi “greşeli de design interior” atunci când apar într-o amenajare. Iar pe 10 dintre ele le-am făcut pachet şi le-am inclus în acest articol:

Hiperasortarea: una dintre principalele greşeli de design interior

Îmi amintesc de una dintre fotografiile mele din adolescenţă. Aveam o bluză fucsia, pantaloni fucsia şi o nuanţă de ruj perfect asortată. Zici că o casă de păpuşi Barbie fusese topită şi turnată pe mine. Dacă ai fi văzut acea poză, n-ar fi trebuit să fii specialist să-ţi dai seama de nepotrivire. Aşa e şi cu casa ta. Orice amenajare începe cu stabilirea paletei de culori, dar ea trebuie să includă cel puţin 3 culori sau măcar nuanţe diferite.

Cel mai uşor să eviţi greşeli de design interior este să aplici regula 60/30/10 – 60% culoare neutră/pastel care să îmbrace camera în ceva plăcut privirii pe termen lung, 30% culoare secundară ce se poate regăsi pe canapea sau pe covor şi 10% culoarea de accent, intensă şi restrânsă cantitativ.

3 culori, nu 3 nuanţe sau tonuri

Cu ocazia asta, lămurim şi diferenţa dintre nuanţe şi tonuri. Nuanţa este varietatea culorii de bază obţinută prin amestecarea ei cu alte culori iar tonul este varietatea culorii realizată prin mix–ul cu alb sau negru. Când alegi paleta de culori a casei, asigură-te că indiferent câte nuanţe şi tonuri ale culorii de bază vei aplica, să existe şi o culoare de contrast.

Pentru culorile reci (verde, albastru, mov), culoarea de contrast poate fi maro sau beige iar pentru cele calde, poţi alege negru sau gri. Însă opţiunile sunt infinite şi rămâne doar să experimentezi.

Nu aşeza toate piesele de mobilier şi decoraţiunile la aceeaşi înălţime

Varietatea este benefică şi când vorbim de înălţimea obiectelor alăturate. Jocul formelor şi al înălţimilor dă dinamica fie că e vorba de un aranjament pe o masă sau de mobilierul de lângă perete. Pericolul este că, în încercarea de a evita uniformizarea mobilierului, să nu aglomerezi prea mult amenajarea cu obiecte mici şi inutile.

Păstrează stilul pe toată suprafaţa casei

Când familia este una extinsă, fiecare are propria viziune asupra casei şi, mai ales, asupra dormitorului său. Aşa ajungi să ai stilul scandinav în living şi stilul shabby chic în dormitorul părinţilor. Ceea ce te face să te simţi în alt film, de fiecare dată când te plimbi în casă.

Înainte să cumperi orice obiect, stabileşte paleta de culori şi stilul casei şi încearcă să rămâi fidel acestei decizii. Chiar dacă dormitorul copilului va fi mai jucăuş, păstrează cel puţin un element de continuitate cu restul casei. Cu toţii veţi avea de câştigat.

Ai grijă la alăturarea obiectelor

Dincolo de schimbarea stilului dintr-o cameră într-alta, de multe ori avem tendinţa să combinăm mai multe stiluri pe un perimetru restrâns, ceea ce poate fi şi mai neinspirat. Sigur, e aiurea să ceri unui beneficiar să-şi păstreze casă ca de muzeu, dar atunci când iei un suvenir din Sri Lanka şi-l aşezi lângă pasărea scandinavă Eames, s-ar putea să nu obţii efectul dorit. La fel şi când cazi victimă noilor tendinţe marocane, să zicem, şi aduci o lampă încărcată vizual în spaţiul minimalist din dormitor.

Ca să nu realizezi greşeli de design interior, gândeşte-te ce stil îţi place cel mai mult şi expune doar obiectele sale, depozitându-le pe celelalte.

Nu lumina zone banale

Tendinţa de a avea cât mai multe lumini în casă a ajuns şi la noi. Spot-urile de tavan şi de perete sunt încă o senzaţie, doar că uneori o senzaţie neplăcută. Dacă te-ai hotărât să pui un spot în living, nu-l poziţiona undeva “să fie mai interesant”, ci gândeşte-te la ce vrei să scoţi în evidenţă.

Un spot poate lumina o sculptură, un tablou, un fotoliu bombastic sau chiar şi o piesă de mobilier preţioasă, dar nu pune un spot deasupra televizorului.

Evită să lipeşti covorul de perete

Interesul pentru design interior a intervenit, la nivel de masă, după căderea comunismului. Iată una dintre câteva greşeli de deisgn interior. Involuntar, încă păstrăm multe obiceiuri din acea vreme. Şi în cutiile de chibrite în care ne-am obişnuit să locuim, lipim totul de perete, ca să obţinem puţin spaţiu pentru trafic.

Dar vizual, am obţine un efect mult mai frumos dacă am lăsa o margine între perete şi covor, dacă spaţiul nu permite chiar şi îndepărtarea canapelei de perete. Însă fie că e vorba de living sau dormitor, oferă-i covorului şansa să se remarce în contrast cu pardoseala.

Nu reduce spaţiul de circulaţie

Minimalismul nu e tocmai un stil pe care românul să-l accepte cu uşurinţă. Cred că această tendinţă de a încărca spaţiul este tot o consecinţă a reminiscenţelor comuniste. Dar oricât de “plin” ţi-ar plăcea să fie camera în care stai, lasa loc măcar pentru trafic.

Gândeşte-te de spaţiul de care au nevoie nu doar musafirii, dar şi membrii familiei tale pentru a nu da nas în nas, când unul vine cu farfuria de mâncare şi celălalt cară laptop-ul dintr-o cameră în alta.

Ai grijă când alegi înălţimea obiectelor de iluminat

Bingo! Uite o greşeală pe care eu am comis-o când am ales înălţimea lămpilor suspendate din dormitorul Cuibul Dorului, recunosc. M-am rezumat la înălţimea standard a acestor obiecte de iluminat şi nu am căutat soluţii astfel încât ele să vină mai jos, pentru că ar trebui să ţină locul unor veioze de citit de pe noptieră.

Însă lucrurile pot sta şi invers. Din categoria greşeli de design interior, dacă ai un candelabru sau alte obiecte de iluminat suspendate de tavan, ai grijă ca ele să nu cadă prea jos, în raport cu înălţimea camerei.

Mai important decât standardul de producţie este nevoia ta

Hai că sună pompos, dar ceea ce voiam să exprim este că nu trebuie să te conformezi unor standarde de producţie. Dacă tu eşti o persoană foarte înaltă, măreşte înălţimea blatului din bucătărie. Dacă ai o greutate peste medie, caută un scaun de birou care să îţi fie potrivit ţie.

Iar lista de greşeli de design interior poate continua. Nu te rezuma la ofertele unui retailer, ci fă-ţi mobilă şi decoraţiuni pe comandă, astfel încât să simţi că preferinţele şi nevoile tale se reflectă fidel în amenajare. Nimeni nu se supără.

Dacă ai un proiect de amenajare, nu uita că planificarea este esenţială. Iar dacă lucrurile nu stau grozav la acest capitol, sunt la un mesaj distanţă. Pe curând!

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: unsplash & pinterest

    Leave Your Comment Here

    Open chat
    Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
    Cum te pot ajuta?