10 exponate care mi-au plăcut la Romanian Design Week

Romanian Design Week este evenimentul care înlocuiește lobotomia de care ai nevoie, după săptămâni în care ai văzut și ai auzit doar turnee politice, distrugerea singurelor servicii de transport decent și moartea lui Grumpy Cat.

Și din fericire, Romanian Design Week 2019 are grandoarea promisă, expune în mod neconvențional peste 200 de exponate din 10 domenii de interes și o face într-o clădire spectaculoasă: sediul BCR din Piața Universității. Și în ordinea setată de memoria mea nu foarte performantă, am să las aici 10 dintre exponatele care merită văzute în săptămâna următoare:

Covoarele Dare to Rug

Fetele de la Dare to Rug sunt un exemplu că în România încă se poate. Cu un business de succes după doar 3 ani, Andreea Batros și Flavia Scînteanu vin la Romanian Design Week cu colecția Shade, din lână din Noua Zeelandă, semnată de Ana Popescu, ce explorează relația dintre obiect și lumină.

Și pentru că exponatele se leagă de jocurile de lumină și umbră, ele sunt expuse și într-un mod relevant temei. Le găsești la etajul 1.

Mobilier din lemn, creat de Ciprian Manda

Ciprin Manda este cunoscut în industrie pentru măiestria cu care lucrează cu lemnul. Săptămâna aceasta, poți vedea expus la Romanian Design Week noul lui produs, Cub Cupboard, ce îmbină oțelul și stejarul într-un obiect pe cât de jucăuș, pe atât de util.

Ceramică Mădălina Teler

Chiar dacă aria de producție a Mădălinei Teler este variată, în seara aceasta m-am îndrăgostit de noile ei plăci ceramice, reunite sub numele Tola. Poți afla mai multe și de pe Facebook pe pagina ei, De Ceramică, însă merită plimbarea până în Piața Universității doar ca să admiri live plăcile decorative realizate cu multă atenție pentru detaliu și cu multă creativitate.

Mobilier din lemn masiv, creat de Peștele Fierăstrău

Pe cei de la Peștele Fierăstrău i-am descoperit tot pe Facebook, unde au pagina lor, dedicată mobilierului realizat din lemn masiv. De altfel, sunt unul dintre motivele pentru care am venit la Romanian Design Week, în speranța că produsele lor se vor dovedi, în realitate, la fel de inspirate precum numele brand-ului.

Am fost surprinsă de comoda Rain, o alegere minimalistă în stil industrial, pe cât de simplă pe atât de atrăgătoare.

Sticle Ubikubi

Pe Ubikubi am de gând să-i studiez mai bine la expozitia UYDA de la Beans & Dots, dar până atunci mi-au atras atenția sticlele lor (da, sticle!) aflate chiar la intrarea la Romanian Desgn Week, într-o încăpere laterală.

Dacă până acum eram fascinată de faimoasa lor lampa, Light Tale, observ acum că orice produs ar aborda, design-ul este impecabil.

Căni realizate de Anca Dragu

Artist la Una ca Luna, Anca Dragu realizează cele mai simpatice căni din ceramică. Cu un aspect puțin retro și o paletă de culori irezistibilă, colecția de căni “telescopice” expusă la eveniment te face să visezi deja la cafeaua de dimineață…chiar și când nu bei cafea (ceea ce e cazul meu).

Mobilier creat de Laurențiu Constantin

Se poartă mobila reinterpretată iar suportul din lemn, HiRack, creat de Laurențiu Constantin, aduce puțin a dressing, puțin a raft și puțin a scară. Și poate fi folosită că atare. Ceea ce am apreciat eu la acest exponat este aerul modern, chiar scandinav, și utilitatea pe care o găsești în simplitatea obiectului.

Lână & Beton

În ciuda faptului că se află în urma listei, Lână & Beton mi-au părut printre cei mai inovatori și mai creativi expozanți. Colecția lor Jam este realizată din 4 lămpi suspendate, din lână, ce simulează fructe de pădure. În plus, fiecărei lămpi îi este impregnat mirosul fructului pe care îl metamorfozează.

Agnes Lukacs

Modelele de tabureți create de Agnes Lukacs sunt un exemplu al modului creativ în care moștenirea culturală se poate transpune în design de obiect. Cu o tematică vizuală cu motive tradiționale ungurești și un mod inedit de a alege materialul, artista a creat colecția Weave Hello.

Covoarele Ikea

Am lăsat la urmă covoarele Ikea pentru că simțeam nevoia să scormonesc puțin după cuvintele potrivite. Ikea este un pionier in promovarea design-ului interior la nivel de populație globală și ei îi datorăm faptul că oamenii sunt interesați de design interior, chiar dacă nu au un buget considerabil.
Și eu am folosit în amenajarea Cuibul Dorului un covor Ikea și consider că face diferența, cu un cost accesibil. 

Iar în această seară, Ikea a expus cu originalitate o serie de covoare în ediție limitată, cu motive atât de dinamice încât ar putea fi piesele de rezistență din orice amenajare. Grafica jucăușă confirmă faptul că epoca minimalismului apune iar acest lucru aduce mai multă culoare.

Expoziția Romanian Design Week este deschisă până pe 26 mai, tocmai bine să închei cu un vot victorios la urne. Până atunci, vizionare plăcută și explorează fiecare colțișor.

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: The Institute & Facebook & Arhiva personala

Leave Your Comment Here

Open chat
Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
Cum te pot ajuta?