10 idei de depozitare în dormitor

Îmi place să amenajez dormitoare: să îmi imaginez un perete de accent potrivit gusturilor beneficiarului, să aleg un pat cu personalitate care să “vorbească”, nu doar atunci când scârţâie, sau să strecor o băncuţă de citit fix la fereastră. Dar nu-mi place să planific dressing-uri sau alte spaţii de depozitare în dormitor. Poate pentru că ajung să ocupe spaţiul acela pe care voiam să-l rezerv pentru ceva mai creativ.

Aşa că am încercat să mă împrietenesc treptat cu storage-ul din dormitor şi am realizat un top cu modurile mele preferate să “îmblânzesc” bestia.

Depozitare clasică în dormitor? Bine, dar să aibă uşi frumoase

Cel mai simplu mod să introduci un spaţiu de depozitare în dormitor este să trânteşti un dulap în lateralul patului şi să te întorci la aranjat perne, că-i mai fun. Dacă vrei să alegi varianta simplă, poţi umbla puţin la uşi şi la înălţimea dulapului, astfel încât să adaugi dinamică şi să elimini problema de volumetrie când ai 57834795 de obiecte de 7583974 de înălţimi. În plus, un dulap mai înalt înseamnă mai mult spaţiu de depozitare. Aşa că vei avea unde să ţii şi scara.

Femeia de la fereastră

Suntem tot la capitolul “dulap simplu trântit în lateralul patului”. Mai am o idee pentru a scoate din anonimat bietul dressing şi de a adăuga spaţiu de depozitare în dormitor..

Tocmai am terminat cartea “Femeia de la fereastră” şi mi s-a părut o poveste fascinantă. Dar dincolo de romanul despre voyeurism şi depresie, există o variantă mai fericită pentru aceasta sintagmă: un dressing separat de o structură metalică (şi cu perdea, opţional), astfel încât să delimitezi vizual dormitorul. Eu am folosit o astfel de structură în amenajarea “Cuibul Dorului” şi abia aştept să o fac din nou.

Femeia de la fereastră 2

Hai să schimbăm puţin registrul şi să depăşim trântitul dressing-ului în lateralul patului. Una dintre ideile mele preferate este construirea unui dulap în jurul ferestrei şi lângă fereastră, integrarea unei loc de citit/ relaxat chiar în mijlocul structurii. Asta e un mod pompos de a descrie fotografia de mai jos, cu menţiunea că dulapul poate fi mult mai amplu, în funcţie de fiecare proiect.

O “boxă” integrată în dormitor

Dacă spaţiul îţi permite, poţi improviza în lateralul patului o “boxă”. Fie cu ajutorul unor pereţi de rigips-carton sau cu o altă structură metalică, poţi aduce mai multă intimitate în zona de îmbrăcare. Sau pur şi simplu poţi să-l scuteşti de trezit devreme pe partener atunci când aprinzi lumina să-ţi cauţi hainele. A propos de asta, nu ezita să aplici prize şi lumini LED şi în dressing. Cu siguranţă, vei găsi acesteasta iniţiativa utilă.

Un pat de Gulliver

Am dormit o săptămână, în casa unei prietene din Berlin, într-un pat de Gulliver. Adică foarte, foarte înalt. Mitul conform căruia e periculos, pentru că o să cazi de la înălţime, nu s-a adeverit. De ce ai cade dintr-un pat înalt mai mult decât ai face-o dintr-unul scund? Şi nu vorbesc de momentele de după party-uri nebune.

Fiind o idee testată, consider că un pat înalt cu un loc de depozitare neobişnuit de mare poate fi soluţia ideală într-un dormitor mic, în care dressing-ul clasic nu e suficient. Sau doar de dragul de a schimba puţin amenajarea.

Zona T. Nu, nu mă refer la faţă

O altă preferinţa personală (care nu se pretează, însă, în dormitoarele înguste) este poziţionarea dulapurilor în formă de T. Adică dulapul principal aşezat pe tot peretele din spate iar paralel cu el un dulap mai mic/ perete/bibliotecă poziţionat central în cameră, de care este rezemată tăblia patului. Pentru un T că la carte, poţi trasa un alt dulap perpendicular pe cele două, astfel încât să fie realizată o zonă de dressing separată pentru el şi ea.

Cu siguranţă, îţi trebuie un dormitor încăpător pentru această schemă, dar ia în calcul că deranjul este cel mai mic.

În spatele fiecărui pat, ar putea fi un dulap puternic

Dacă nu consideri necesar să ascunzi foarte mult zona dressing-ului, poţi pune între pat şi acesta doar un perete scund, poate nici chiar în centrul camerei. Această idee va ocupa mai puţin spaţiu şi este indicată, dacă uşa se afla pe acelaşi perete cu dulapul principal şi nu poţi folosi toată suprafaţa.

Pentru cei care adoră Netflix & Chill

Schema cu zona T poate fi realizată şi fără să aşezi tăblia patului lângă dressing. Din contră, patului poate fi poziţionat pe peretele opus, atâta timp cât foloseşti într-un mod cât mai util dressing-ul/peretele/despărţitorul central. Iar pentru cei care nu adorm fără binging, o idee bună ar fi să poziţioneze televizorul pe această structurată din mijlocul camerei. În funcţie de complexitatea proiectului, panoul care va servi ca suport poate să fie sau nu mobil.

Amintiri din copilărie

Cu siguranţă, ai fost într-o casă unde patul copilului era încadrat de un dulap. Această soluţie poate fi implementată astăzi într-un mod mai estetic decât în anii ‘90 şi chiar se dovedeşte a fi pe cât de practică pe atât de arătoasă. Dulapul până sus este însă un must-have, pentru o încadrare frumoasă a patului iar paleta de culori trebuie aleasă cu grijă, pentru că proximitatea elementelor a fost resetata.

Amintiri din copilărie 2

Da, îmi plac sequel-urile, aşa că am să adaug varianta 2 şi la ideea încadrării patului în jurul dulapului. De această dată, patul este integrat de-a dreptul în dulap, într-o ipostază puţin claustrofobica dar benefică pentru economia spaţiului. Chiar dacă vizual poate nu arata spectaculos, gândeşte-te că pe peretele paralel, ai mai salvat loc pentru rochiile alea pe care le tot aduni.

Singură observaţie pe care o am de făcut este că nu e o idee bună să incluzi patul unui copil în mobilă, pentru că acesta creşte repede şi când va depăşi lungimea patului, va trebui să schimbi întreaga mobila.

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: Pinterest & Unsplash

    Leave Your Comment Here

    Open chat
    Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
    Cum te pot ajuta?