10 idei pentru un perete de accent

Giulio Cappellini, unul dintre cei mai mari designeri de produs italieni şi creator al brand-ului omonim, povestea la CUIB că n-ar putea trăi fără culoare. Dacă ne-am pune în şir indian în spatele lui, noi aceştia care empatizăm cu ideea, probabil că am înconjura planeta de câteva ori.

Dar ce ne facem cu alegerea nuanţei potrivite şi mai ales a dozei echilibrate? Despre alegerea culorii am vorbit aici iar cu doza e simplu: îţi place o culoare “turbată”? Pune-o pe peretele de accent. Peretele de accent e o idee la fel de bună dacă îţi doreşti să pui în evidenţă o anumită textură sau vrei să atragi atenţia asupra unui colţ al casei, într-un mod mai mult sau mai puţin subtil.

1. Perete de accent vopsit

Probabil cea mai simplă formă de a marca un perete este de a-l vopsi într-o culoare intensă, în contrast cu restul încăperii. Indiferent de spaţiul de amenajat, nu alege un perete la întâmplare: în dormitor peretele cu tăblia e întotdeauna o idee bună, în living e peretele cel mai liber şi eventual cu o operă de artă (dar niciodată cu televizor). Poţi raporta anumite obiecte la culoarea peretelui de accent: perne, lămpi sau decoraţiunile de pe măsuţa de cafea.

2. Perete de accent grafitti

Marea mea dragoste, grafitti-ul, poate migra din outdoor direct acasă. Dacă îţi place arta urbană, gândeşte-te ce ţi-ar plăcea să vezi
în fiecare dimineaţă pe peretele ales. Artistul te poate ajuta să alegi, însă ia decizia în funcţie de pasiunile, interesele şi caracteristicile care te definesc pe tine. Dar şi pe ceilalţi beneficiari ai casei.

3. Perete de accent din beton

Dacă te-ai uitat la emisiunea cu case de pe Netflix, sigur ai remarcat prezenta masivă a betonului, de multe ori nefinisat. Suprafaţa lui poroasă se potriveşte perfect într-o ambianţă cu iz industrial însă poate aduce dinamică chiar şi într-un spaţiu amenajat mai cald. Mie mi-a atras atenţia imaginea de mai jos, ce ridică betonul la rang de artă.

4. Perete de accent din cărămidă (aparentă)

Că tot vorbim despre materiale pe care le observi mai mult afară decât înăuntru, hai să includem în lista aceasta de idei şi cărămida. Dacă nu ai norocul de o clădire realizată astfel, ca să răzui peretele până când ajungi la cărămidă, nu-i nimic. Din Leroy Merlin sau orice magazin de bricolaj, poţi cumpăra cărămidă aparentă de diverse culori, ce se aplică uşor pe perete şi are un efect spectaculos.

5. Perete de accent cu panou prefabricat

Profa mea de design povestea la un moment dat că i-a recomandat unei cliente să realizeze un panou detaşabil drept perete de accent. De ce? Pentru că în situaţia în care s-ar fi mutat vreodată, să aibă posibilitatea să îl ia cu ea şi să-l monteze în viitoarea ei casă. Cu atâtea materiale superbe şi texturi seducătoare, şi mie mi se pare un obiect pe care ai vrea să-l iei cu tine. Aşa că ia în calcul ideea unui panou prefabricat şi detaşabil.

6. Perete de accent placat

Placarea cu lemn poate transforma total un spaţiu. Se poartă foarte mult modelul Herringbone atât pentru parchet cât şi pentru placarea pereţilor iar un lemn deschis la culoare va aduce un plus de căldură amenajării. Iată cum se montează genul acesta de plăci. Mai mult ca la alte tipuri de pereţi de accent, aici trebuie să fii foarte atent cu măsurătorile.

7. Perete de accent cu trunchiuri de copac

Plăcerea de a avea un material natural se poate extinde şi-n cazul unei propuneri inedite: în loc de plăcile prefabricate, poţi apela la trunchiuri de copac în starea lor rudimentară. Cel mai bine este să le montezi pe un suport înainte de a-l instala cu totul pe perete, pentru a avea control mai mare asupra îmbinărilor. Fie că ai o casă la munte sau vrei să aduci natura mai aproape de apartamentul tău, cu siguranţă îţi vei surprinde oaspeţii.

8. Perete de accent din muşchi

O altă tendinţa recentă este îmbrăcarea pereţilor cu muşchi. De diferite culori şi cel puţin de 2 tipuri, ei pot fi aranjaţi în foarte multe moduri şi nu necesită întreţinere. Rămân la fel de frumoşi pe parcursul timpului şi tot ce au nevoie e să nu creezi un aer foarte uscat în încăpere. Recunosc că la început mie una mi se păreau kitchosi dar treptat am început să mă indragosesc de ei.

9. Perete de accent cu tapet

Nu am fost niciodată adeptă tapetului în întreaga cameră, dar peretele de accent astfel realizat mi se pare că face diferenţa. Fie că îţi doreşti un tapet de designer precum Mind the Gap sau ai văzut unul simpatic într-un magazin de bricolaj, informează-te înainte să-l cumperi. Unele sunt sensibile şi necesită anumite condiţii iar umezeala le-ar putea dăuna.

10. Perete de accent gallery wall

Cel mai simplu mod de a realiza un perete de accent e să realizezi o galerie de imagini şi obiecte, fie cu ajutorul unor rafturi, fie direct agăţate de perete. Nu te grăbi însă să le pui la întâmplare, principiile volumetriei de aplică şi în acest aranjament şi este recomandat să combini formele, dimensiunile şi înălţimile.

Ştii deja treaba: dacă ai nevoie de un designer de interior care să te ajute cu acest proiect plin de culoare şi creativitate, subsemnata e la un mesaj distanţă.

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: Pinterest & Unsplash

    Leave Your Comment Here

    Open chat
    Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
    Cum te pot ajuta?