10 lucruri despre Eames Fiberglass de la Intro

La Beans & Dots e întotdeauna o plăcere să vii, dar acum câteva săptămâni a fost o plăcere with a cherry on top. Şi asta pentru că a avut loc party-ul de (re)lansare a scaunului Eames Fiberglass, disponibil acum la Intro în culorile originale din anii ‘50.

Iar dacă cineva vrea să afle mai multe despre acest obiect de design care a devenit mainstream datorită/din cauza replicilor low-cost disponibile la retailerii de mobilă, să pregătească scroll-ul pentru 10 informaţii:

1. Herman Miller, Vitra şi Intro

Herman Miller este distribuitorul oficial al brand-ului Eames în America, dar Vitra este cea care a vândut aceste scaune şi celelalte produse Eames în Europa încă din anii ‘50.

În anii ‘70, scaunul de fibră a fost scos de pe stoc, însă tocmai a revenit şi-l poţi achiziţiona mai simplu direct de la Intro.

2. Charles şi Ray Eames

Soţii Eames rămân şi astăzi un reper în design-ul de produs, datorită stilului lor postbelic abordabil, accesibil şi versatil. Scaunul Eames Fiberglass este prima versiune a celebrului scaun, care astăzi se regăseşte mai ales din polipropilenă.

3. Începuturile

Primele 3 versiuni de culoare ale scaunului Fiberglass au fost greige (combinaţie între beige şi gri), elephant-hide gray (despre care Charles Eames spunea că ar vrea să fie o nuanţă de “negru cu sentiment”) şi parchment, varianta cea mai deschisă, culori neutre care au fost extinse mai târziu.

Scaunele disponibile la Intro se regăsesc însă într-o gamă mai largă iar preferatul meu este Navy Blue, ale cărui nervuri îmi aduc aminte de cerul nopţii pe care se zăreşte o stea căzătoare.

4. Premieră

Materialul cu fibră de sticlă din care a fost realizat scaunul era folosit înainte doar în industria aeronautică iar soţii Eames au fost primii care au folosit fibră de sticlă colorată.

5. Never give up

De altfel, creaţia lor a fost realizată pentru participarea la ‘International Competition for Low-Cost Furniture Design’ din New York, din 1948, eveniment dedicat populării caselor cu mobilă accesibilă, dar cu bun-gust şi stil. Au câştigat locul 2 dar scaunul lor avea să devină unul dintre cele mai populare din lume.

6. Clasificare Eames Fiberglass

Cu o formă organică, foarte comod şi multifuncţional, Eames Fiberglass a dispus încă de la început de multiple opţiuni ca bază, în funcţie de contextul si culorile în care era integrat. Clasificarea este valabilă şi astăzi la toate scaunele Eames de acest fel iar cele mai populare modele sunt:

 • DSR – scaunele cu suport metalic îmbinat similar cu Turnul Eiffel
 • DSX – scaunele cu suport metalic simplu
 • DSW – scaunele cu suport de lemn
 • DAR – scaunele cu mânere cu suport metalic îmbinat
  similar cu Turnul Eiffel
 • DAX – scaunele cu mânere cu suport metalic simplu
 • DAX – scaunele cu mânere cu suport de lemn
 • RAR – balansoar cu suport metalic îmbinat
  similar cu Turnul Eiffel

7. 800 de combinaţii posibile

Îmbinând toate culorile şi tipurile de suport, se pot realiza aproximativ 800 de combinaţii de scaune Eames, luând în calcul nu doar cele Fiberglass, dar şi cele din plastic.


8. Preţ şi livrare

Scaunele Eames Fiberglass originale disponibile la Intro pornesc de la 2300 lei şi pot fi livrate în 4-6 săptămâni. Fie care scaun este acompaniat de un certificat Eames, ce-i atestă originalitatea.

9. Alte opţiuni

Alternativa scaunului Fiberglass este modelul din plastic, disponibil tot la Intro la preţuri sub 2000 lei. În plus, acestea vin într-o gamă de culori mai intense.

10. De ce originalul?

De ce un obiect original, şi mai ales Eames? Pentru că, pe măsură ce trece timpul, nu-i scade valoarea şi nici confortul.


Oh, Navy Blue, la mine sau la tine?

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: Vitra.com & arhiva personala

  Leave Your Comment Here

  Open chat
  Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
  Cum te pot ajuta?