10 idei de amenajare pentru un dormitor…altfel decât scandinav

Cu siguranţă, dacă ar exista un fel de Arca lui Noe pentru stiluri de amenajare, i-aş da un brânci stilului scandinav să se bage mai în faţă, să prindă rând. Eu şi încă 100 de milioane de persoane. Dar stilul scandinav a devenit un mic tiran al proiectelor de decorare şi eclipsează farmecul altora.

Sunt persoane care simt nevoie de o dinamică mai intensă în mobilare. Care vor culori mai vii decât gama restrictivă a stilului scandinav. Care nu s-ar supăra să mai intregreze şi mici prostioare decorative, nu doar ornamentele minimaliste. Iar pentru ele, am 10 propuneri de dormitoare…altfel decât scandinave. O singură observaţie merită menţionată înainte: indiferent de stilul ales, acesta trebuie să se regăsească în toată casa.

1. Dormitor navy

Chiar dacă nu ai o casă de vacanţă la mare, stilul navy poate fi implementat şi într-un apartament de bloc, atâta timp cât se regăseşte în detalii subtile şi nu te apuci să îmbraci peretele de accent în scoici. Nu, imaginea de mai jos nu e potrivită pentru un apartament, dar ar da grozav într-o casă înaltă.

Un dormitor albastru îmbie la calm şi relaxare, aşa că va fi întotdeauna o recomandare bine-venită.

2. Dormitor shabby chic

Shabby chic e un stil romantic, feminin. Iar dacă are estetica de vechitură , asta înseamnă că trebuie să foloseşti obiecte cu adevărat vechi. Dar funcţionale. Un scaun atins de patina timpului, forme drăgălaşe în decoraţiuni, motive florale şi culori pastelate: iată reţeta unui astfel de dormitor.

3. Dormitor industrial

În tabăra cealaltă, se află stilul industrial, cu accente masculine. Metalul dominant în amenajare şi culorile pământii sau reci trebuie să redea atmosfera fabricilor părăsite, într-o autentică estetică industrială.

Nu-ţi recomand acest stil dacă trăieşti într-un bloc vechi, cu tavan jos şi cu o compartimentare foarte închisă. Acest stil are nevoie foarte mult de context.

4. Domitor boho

Cum ar fi să te întorci de la un festival şi să regăseşti aerul libertin în propriul dormitor? Stilul boho e relaxat şi simplu de amenajat, dar gândeşte-te dacă este potrivit pentru un apartament de familie.

5. Dormitor rococo

Puţină preţiozitate n-a ucis pe nimeni. O întoarcere în timp printr-o tuşă de rococo poate scoate casa din anonimat, dar există capcana kitch-ului. Piesele de pe vremuri sunt greu de găsit iar replicile lor accesibile transformă o idee de rococo într-o implementare de no no no.

6. Dormitor pop art

Iată inspiraţia sufletului meu. Poate că recomandarea unui dormitor de “desene animate” sună a glumă, dar cei pasionaţi de pop art o pot găsi jucăuşă. Lucrările de artă ale lui Andy Warhol sau Roy Lichtenstein pot fi muzele acestui proiect iar culorile vii şi combinaţiile avangardiste sunt la ele acasă.

7. Dormitor art deco

Din start, dormitorul art deco se încadrează doar la bugetele cu adevărat generoase. Materialele scumpe, stilul opulent şi predilecţia pentru lux nu pot fi mimate într-o variantă low-cost.

Dacă te pasionează aceasta estetică dar nu ai bugetul, poţi prelua doar câteva elemente: simetria, slăbiciunea pentru forme geometrice sau cea pentru organizare în perechi a tuturor elementelor.

8. Dormitor african

Mai colorat decât acest stil nu ştiu ce-ar putea fi. Dacă îţi plac nuanţele calde şi figurinele din abanos, nu te lăsa rugat. Gândeşte-te la un proiect cu tema africană, atât cât îţi permite contextul, şi bucură-te de un curcubeu cromatic.

Ai grijă, unele culori pot transforma dormitorul într-o arenă de luptă. Află mai multe despre alegerea paletei de culori din acest articol.

9. Dormitor marocan

Porţile marocane sunt fascinante iar ele pot fi elementul principal integrat într-un dormitor colorat, cu tentă marocană. De asemenea, motivele orientale ce se regăsesc chiar şi în sudul Spaniei pot apărea pe covoare, cuverturi sau chiar pe peretele de accent.

Tabureţii din piele, paturile din lână, lămpile cu model foarte ornamental şi lemnul sculptat hexagonal întregesc aceasta estetică.

10. Dormitor exotic

Bambusul îşi găseşte cu uşurinţă locul într-un dormitor exotic, precum şi plantele luxuriante şi culoarea verde, ca dominantă. Nu uita însă că trăim în România, aşa că prezenţa în exces a palmierilor sau a flamingilor poate obţine efectul invers unei amenajări de bun-gust.

Ţie cum ţi-ar plăcea să îţi amenajezi dormitorul?

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: Pinterest & Shutterstock

Leave Your Comment Here

Open chat
Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
Cum te pot ajuta?