10 recomandări de la proaspătul eveniment CUIB

Tot strig “bis, bis” organizatorilor de la CUIB şi cumva nu i-am convins încă s-o ia de la capăt şi să-şi pună speakerii să mai repete o dată toate lucrurile interesante pe care le-am auzit. Prezenţa la acest eveniment CUIB mi-a confirmat că e un domeniu fascinant şi că învăţarea e continuă.

Iată câteva dintre subiectele discutate acolo, ce au avut darul să mă introducă într-o atmosferă de determinare şi pasiune, să-mi şlefuiască informaţiile şi să mă încurajeze să cercetez brand-uri şi produse:

1. Comunicarea este cheia colaborării dintre un designer şi un beneficiar

Fiecare discurs a fost urmat de o sesiune de întrebări. În cadrul uneia dintre ele, un beneficiar a întrebat care ar fi modul corect de colaborare cu un designer de interior astfel încât să nu afecteze proiectul.

Iar răspunsul, venit din partea Adelei Parvu, a schimbat perspectiva: nu există întrebări sau observaţii greşite din partea beneficiarului. Dincolo de “opera” arhitectului sau a designer-ului, va fi casa clientului. Iar orice intervenţie subiectivă a lui este încurajată, pentru a se regăsi apoi cât mai mult în proiect.

În completare, un alt speaker a adăugat că beneficiarul ar trebui totuşi să ţină cont de recomandările specialistului. Dacă omul are o anumită preferinţă, dar aceasta va împiedica circulaţia, atunci ar trebui să conştientizeze că renunţarea nu e un moft, ci o necesitate. Gândeşte-te doar cum ar fi să vii cu lada de bere şi să nu ai cum să te mişti cu ea prin bucătărie din cauza unui frigider masiv poziţionat fix la intrare.

2. Prin educaţie non-formală, viitoarele generaţii vor salva oraşul

Prezenţa Elizei Iokina şi a Minei Sava a făcut diferenţa pentru mine, vineri. Intervenţia lor a fost preferata mea. Cele două arhitecte au vorbit despre programul “De-a arhitectura”, ce promovează educaţia non-formală pentru copii şi a pornit de la ideea că nu doar specialiştii sunt responsabili de estetica oraşului, dar întreaga societate. De aceea, trebuie să o educăm.

Adresate atât şcolarilor mici cât şi copiilor din gimnaziu şi liceu, proiectele dezvoltate de ele şi implementate de peste 150 de arhitecţi voluntari şi partenerii lor profesori au ca scop familiarizarea celor mici cu “frumosul”.

3. Robert Marin şi Tudor Chirilă au pus în scenă relaţia client-designer de interior

Cei doi au găsit un mod inedit să prezinte relaţia uneori dificilă dintre cel ce-şi doreşte un cămin şi cel care îl poate ajuta: o scenetă. Tudor Chirilă a intrat în rolul clientului care intenţiona să-şi facă o vilă pe un teren central. Iar Robert Marin s-a dat arhitectul/ designer-ul de interior. Între timp, Tudor s-a transformat din client în dezvoltator, urmând să construiască 4 apartamente într-un imobil şi să vândă două. Iar Robert a devenit consultantul lui apropiat.

Între râsete şi câteva doleanţe din public, cei doi au punctat o idee esenţială în acest proces cu care mulţi ne confruntăm: confortul şi statutul intră uneori în conflict; în scenariul ipotetic al lui Tudor, imobilul lui urma să beneficieze de cele mai bune finisaje şi să fie aproape de cele mai importante instituţii de cultură din oraş, dar şi de restaurante, şcoli sau magazine; însă pentru clienţi, scârţâia faptul că apartamentele erau situate pe Dobrogei 10 şi nu pe Şoseaua Nordului, acolo unde o lege nescrisă spune că e locul celor mai importanţi oameni, chiar dacă traficul, distanţa faţă de facilităţi şi distanta minusculă dintre locuinţe ar putea ridica probleme.

4. Giulio Cappellini a povestit despre importanţa colaborărilor

În modulul numit “Tendinţe în design-ul interior”, Giulio Cappellini a pus accentul foarte mult pe importanţa colaborărilor. La rândul său, ne-a mărturisit că a pornit în domeniu ajutat de Gio Ponti, cunoscut pentru scaunul Superleggera dar şi pentru brand-ul Molteni.

De-a lungul carierei lui, ce culminează azi cu reputaţia de ambasador al design-ului italian în lume, Cappellini a ajutat mulţi designeri de produs faimoşi azi să se ridice. Printre cei mai importanţi sunt Tom Dixon (e designer-ul meu preferat de lămpi) şi Marcel Wanders, cunoscut pentru stilul jucăuş şi lămpile sale de la Flos.

Colaborările marelui designer şi art director al brand-ului Cappellini nu se opresc doar la începători, dar şi la nume deja consacrate, printre care Fabio Novembre, al cărui scaun His & Hers, inspirat de Verner Panton, produce ori adoraţie ori antipatie, dar niciodată indiferenţă.

5. Adela Pârvu a atras atenţia producătorilor de mobilă

Într-o piaţă în care cererea este la apogeu, oferta trebuie adaptată ritmului. Iar Adela Pârvu atenţionează că e târziu când furnizorii răspund abia într-o săptămână şi dau termene de livrare foarte lente.

Descoperirea ei sunt producătorii de mobilă polonezi, cu care a avut experienţe grozave, pentru că ei livrează în doar 72 de ore. Lista lor urmează să apară pe blog-ul ei.

6. Raluca Puran a accentuat importanţa artei în design

Absolventă de Arte Plastice, Raluca Puran ne-a vorbit despre modul cum prezenţa unui obiect de artă schimbă cu totul nu doar estetica amenajării, dar şi starea de spirit a beneficiarului.

Fie că e un tablou sau o sculptură sau chiar un obiect decorativ fără valoare artistică dar potrivit în context, acest element integrat în decor nu doar că va întregi spaţiul, dar va oferi posibilitatea beneficiarului să se manifeste, să-şi exprime o pasiune, o credinţă, o atitutdine sau un principiu.

Pot să spun că m-am identificat cu ea cel mai mult dintre toţi, pentru că şi eu simt întotdeauna nevoia de a decora spaţiul cu un tablou iar adesea este chiar punctul de plecare, într-o amenajare.

7. Stilul şi identitatea unui brand de design interior devin semnătura lui

Chiar dacă stilul nu se remarcă de la primele proiecte de amenajare, e important pentru fiecare designer de interior, cât şi pentru comunitatea lui de potenţiali clienţi că acesta să îşi definească o manieră de lucru.

Fie că e o anumită culoare, o textură, un mod de a poziţiona elementele sau un stil de decor, continuitatea te ajută să fii recognoscibil şi apreciat.

8. E important să nu ciupeşti din timpul necesar unei construcţii corect realizate

Fiecare eveniment CUIB e împărţit în 2 module – cel pentru specialişti şi cel pentru cei care vor să-şi construiască locuinţe. În ediţia abia încheiată, am vizitat ambele încăperi.

Iar tonul aspiraţional şi tendinţele prezentate la panelul de specialişti a fost înlocuit cu lucruri practice şi sfaturi la obiect, în camera alăturată. Dintre cele mai importante, se numără recomandarea ca fiecare etapă a procesului de construcţie trebuie respectată că interval necesar. Spre exemplu, şapa necesară pentru aplicarea gresiei are nevoie de o lună şi jumătate pentru uscare, dacă măsoară 7 cm.

9. Design-ul de interior ţine de volumetrie şi poziţionare

La modulul dedicat oamenilor interesaţi de achiziţionarea sau construirea locuinţelor, s-a organizat chiar şi un curs de design interior desfăşurat în 2 etape. În doar o jumătate de oră, s-au transmis foarte informaţii utile, plecând de la ideea că dimensiunea camerei determină poziţionarea elementelor, pentru a facilita circulaţia şi buna funcţionare a spaţiului.

Spre exemplu, într-o baie încăpătoare, pentru a evita să dai ochii cu vasul de toaletă imediat ce intri în încăpere, există o soluţie elegantă: modelul T presupune ascunderea wc-ului şi eventual şi a duşului în spatele unui paravan (perete/ structură metalică etc.) care să susţină lavoarul.

10. La proaspătul eveniment CUIB, am descoperit ceramica Tempini

De-a lungul conferinţei, am auzit adesea de ceramică Tempini. Şi asta pentru că pe lângă agenţia de Marketing Outline (www.outline.marketing), la organizarea acestui eveniment a participat şi Gigi Nacev, este managerul companiei. Aşa că am avut posibilitatea să analizez catalogul de produse şi să simt textura plăcilor chiar la faţa locului.

Tempini Showroom se află pe strada Frumoasă nr.19 dar poţi afla mai multe şi de pe Facebook, pe pagina lor.

All în all, CUIB va reveni în curând, fie în vestul României sau chiar la Bucureşti. Rămâi cu ochii pe pagina evenimentului şi data viitoare, poţi fi şi tu în primul rând aflând noutăţile despre design interior şi arhitectură de la specialişti cu experienţă.

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

Leave Your Comment Here

Open chat
Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
Cum te pot ajuta?