10 moduri în care poţi organiza mobila de bucătărie

În epoca modernă, bucătăria a depăşit rolul clasic de sanctuar al gospodinelor. Astăzi, este laboratorul experimentelor culinare realizate în cuplu, atelierul de sandvişuri creative al copiilor, locul preferat al laptop-ului în faţa unei cafele sau pur şi simplu locul zen din casă, unde îţi dai întâlnire cu un blogger culinar dar ajungi apoi să arunci o privire şi pe Pinterest, pe Reddit sau pe YouTube. Iar mobila de bucătărie ţine pasul cu toate aceste interpretări.

În funcţie de stilul tău de viaţă şi activităţile principale din bucătărie, mobila de bucătărie poate fi minimalistă, colorată, cu tehnologii avansate sau cu forme inedite, fără ca aceste exemple să se excludă reciproc. Iată câteva modele (10, ai ghicit) care te pot inspira atunci când eşti în căutarea bucătăriei perfecte:

1. Dulapuri până în tavan

Sunt o soluţie excelentă pentru un spaţiu limitat, fără multe locuri de depozitare. Cu o scară camuflată în spatele frigiderului, într-o debara sau lăsată la vedere dacă se integrează în decor, poţi avea acces la dulapurile de sus oricând.

Este recomandat totuşi să depozitezi acolo obiecte de care nu ai nevoie foarte des: colecţia de şorţuri, veselă de ocazie sau paharele de cristal. Cu cât dulapul este mai înalt, cu atât trebuie să fie mai light. Aşază cratitelele şi alte obiecte voluminoase şi grele la nivelul inferior al mobilei.

Dulapurile până în tavan dau senzaţia unei camere mai înalte

2. Poliţe

Se recomandă mai ales atunci când peretele este din rigips şi nu poate susţine toată greutatea unui dulap plin cu obiecte de bucătărie. Dar dincolo de necesitate, e un element chic într-o amenajare scandinavă sau industrială, perfect dacă ai nişte obiecte foarte frumoase de expus.

Poliţele pot adăuga o notă artsy unei bucătarii, dacă afişezi acolo print-uri înrămate, obiecte de porţelan într-un aranjament stilizat sau o colecţie sănătoasă de tocătoare de lemn, pahare sau plante. Nu îţi recomand această soluţie pentru mobilă de bucătărie dacă nu suporţi praful sau ai alergii.

Pregăteşte-te să ştergi poliţele de praf cu regularitate

3. Dulapuri deschise

Vechile vitrine ale mamelor noastre pot face un come-back în stil mare, dacă renunţi la uşile dulapurilor pentru a-ţi afişa un aranjament frumos de veselă, pahare, ceramică preţioasă sau chiar şi decoraţiuni conexe la care nu te-ai gândi că-şi pot găsi locul în bucătărie.

Cu siguranţă, această strategie nu se aplică pur şi simplu renunţând la uşa oricărui tip de dulap: e nevoie de canturi speciale, estetice, dar şi de un angajament că toate obiectele expuse să fie întotdeauna aranjate frumos.

Dacă ai o mică tendinţa de OCD, dulapurile deschise sunt perfecte pentru tine

4. Dulapuri în 2 culori

Este o tendinţă minunată ce poate fi aplicată în bucătăriile contemporane. Merge cel mai bine cu fronturi drepte, pentru că cele frezate ar eclipsa jocul de culori prin striaţiile lor.

Cauţi paleta potrivită? Lemnul natur se potriveşte de minune cu verde mentă, bleu, gri, roz prăfuit sau chiar alb. Încearcă să nu aglomerezi vizual mobilă de bucătărie adăugând şi mai multe culori sau modele încărcate faianţei, contrablatului sau gresiei.

Dacă nu ştii ce palete de culori să alegi, grâul şi lemnul se combină minunat cu majoritatea nuanţelor.

5. Dulapuri bloc

O altă tendinţa contemporană este să organizezi piesele de mobilier din bucătărie într-un bloc compact. E o metodă bună de a exploata spaţiul la maxim pentru depozitare, însă aranjamentul merge bine doar într-o bucătărie foarte modernă.

Dacă ai deja un concept de amenajare mai jucăuş, mai bine urmează firul roşu şi renunţă la această idee.

Deşi util, acest tip de amenajare poate părea deseori rece

6. Insule

Aceste piese de mobilier nu se integrează în orice tip de bucătărie dar dacă spaţiul îţi permite, poţi extinde suprafaţa de gătit cu ajutorul ei. În plus, o insulă poate fi folosită pe-o parte pentru prepararea mâncării şi pe cealaltă pe post de bar.

În alt aranjament, insula poate integra o hotă downdraft cu sistem de tip pop-up (atenţie: acestea nu au sistem clasic de evacuare şi pot da rateuri) sau poate camufla maşina de spălat vase.


Distanţa minimă dintre latura insulei şi mobilierul de bucătărie trebuie să fie de minim 80 şi maxim 150 de centimetri

7. Canapele

S-a cam dus vremea colţarelor că mobilă de bucătărie, în ciuda perioadei lor de glorie din anii ‘90. Dar dacă bucătăria include şi zona de dining, o canapea chic care bifează sau e complementară cu paleta de culori din bucătărie poate fi chiar o idee bună. Un plus de confort, chiar dacă trebuie să îţi asumi ca materialul se va îmbâcsi rapid iar husa trebuie spălată regulat.

Alege culoarea canapelei în funcţie de paleta bucătăriei

8. Scaune vechi

Fronturile frezate sunt iubirea multor oameni pasionaţi de design interior (categorie în care mă includ). Dar ştii ce merge bine cu fronturile frezate, care oricum vin cu propria doză de atmosfera rustică? Un scaun vechi, dar funcţional. Un scaun Thonet, de care ai văzut în casele femeilor în vârstă care te pupau zgomotos, în copilărie.

Nu-ţi fie teamă să integrezi un scaun vechi într-o cameră cu mobilă nouă, dar tratează-l înainte pentru a-i opri procesul de deteriorare.

Poţi găsi scaune vechi Thonet chiar şi pe OLX

9. Blat intermitent

Blatul continuu nu este o invenţie de când lumea, ba chiar am putea găsi încă în casele vechi dovezile necesare. Piesele de mobilier din bucătărie cu aceeaşi înălţime, material şi structură, unite de un singur blat pot fi înlocuite cu nostalgie, într-o amenajare vintage, cu mai multe dulapuri de diferite culori.

Împreună dau o dinamică rar întâlnită în zilele noastre. Poate că o astfel de propunere nu poziţionează elegantă ca element principal, dar un element jucăuş poate energiza viaţa de zi cu zi.

Nu implementa această idee dacă restul casei este în stil modern

10. Uşile dulapurilor

Când cămara este improvizată într-un dulap de bucătărie, trebuie să găseşti metode să exploatezi spaţiul pe deplin. Ce spui de montarea unor rafturi pe uşile dulapului? Luând modelul de la uşa de la frigider, poţi depozita aici sticle de sos, cutii cu biscuiţi, ba chiar şi pastele sau făina. Nu pune însă nimic greu sau din sticlă.

Montează bine rafturile pe uşi şi evită să depozitezi acolo obiecte fragile

Tu cum plănuieşti să-ţi amenajezi bucătăria?

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: Pinterest & Pixabay

Leave Your Comment Here

Open chat
Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
Cum te pot ajuta?