10 idei pentru a alege culorile potrivite în amenajare

Alegerea paletei cromatice într-o amenajare poate fi de multe ori o capcană. Roşul în dormitor poate dezlănţui furia mai mult decât pasiunea. Wenge deja nu se mai poartă. O baie albă îţi dă senzaţia de clinică. Iar prea mult galben în living deja nu te mai energizează, ci te agasează.

Cum alegi, atunci, culorile? Iată lista de 10 recomandări din care să te inspiri înainte să te convingă copilul adolescent că-şi vrea camera neagră:

1. Studiază-ţi garderoba

Acesta e trucul pe care l-am învăţat de la profa mea de design interior. Ne alegem hainele singuri încă din copilărie şi există întotdeauna o continuitate a preferinţelor, chiar dacă mai apar şi elemente de noutate.

Aruncă o privire în dulap şi gândeşte-te dacă nu cumva ţi-ar plăcea să regăseşti paleta şi în decorul tău. Uneori, culorile potrivite în amenajare sunt la un umeraş distanţă.

Există şi unele cazuri, însă, în care clienţii nu se regăsesc în acest principiu. Dacă e şi cazul tău, treci la următoarea regulă.

2. Aplică regula 60/30/10

Nu sunt măsurile unui fotomodel, ci dozele în care ar trebui să se regăsească anumite culori: 60% culoare de fundal (pereţi/tavan/ mobila mare – o culoare “cuminte”, care să nu te obosească vizual), 30% culoare asortată (nuanţele tale preferate pe canapea, decoraţiuni etc.) şi 10% culoare de accent (cea mai îndrăzneaţă culoare se va regăsi în cea mai mică măsură dar va ieşi cel mai mult în evidenţă).

Ironia face că fix culoarea regăsită în doar 10% din amenajare va ieşi cel mai mult în evidenţă

3. Alege o schemă cromatică verticală, de la cele mai închise la cele mai deschise

Acest lucru se traduce prin faptul că podeaua şi mobila scundă pot avea culori puternice sau imprimeu îndrăzneţ, însă pe măsură ce urcăm în înălţime, amenajarea ar trebui să se mai tempereze. Un tavan colorat intens poate da senzaţia de cameră mai scundă şi mai mică, ba chiar te poate copleşi. Sigur, există întotdeauna şi excepţii.

Când culorile ţări se regăsesc în partea superioară a camerei, nu doar că o fac să pară mai joasă, dar par copleşitoare.

4. Ţine cont de lumină

Adevărata regulă e simplă: culorile reci se potrivesc cu condiţiile de luminozitate scăzută însă culorile calde au neapărată nevoie de multă lumină.

Gândeşte-te la locuinţele scandinave, pline de bleumarin, gri sau verde, cu doar câteva accente de culoare caldă. Apoi fă un pas spre însorita Africa şi gândeşte-te la explozia de portocaliu şi roşu din imprimeurile lor. Apoi gândeşte-te câtă lumină intră în casa ta.

Punctul cardial al ferestrelor tale te va ajuta să stabileşti cromatica spaţiului.

5. Inspiră-te din natură

Cele mai echilibrate alăturări cromatice nu sunt opera omului, ci a naturii. Ia ca model o grădină, un peisaj de munte sau o privelişte de ţara şi fă-ţi o schemă cu culorile pe care le regăseşti acolo. Culorile potrivite în amenajare sunt şi culorile potrivite în natură.

Gândeşte-te la peisajul tău preferat şi inspiră-te.

6. Foloseşte culorile complementare

Opusele se atrag, mai ales când vine vorba de culori. Roşu şi verde pot fi alegerea potrivită într-o amenajare jucăuşă, dar atenţie la doze, când nuanţele sunt intense. De altfel, roata culorilor realizată de Sir Isaac Newton îţi poate da idei valoroase pentru asortarea culorilor.

Uneori, combinaţia se poate dovedi prea intensă, dar poţi alege o culoare neutră ca dominantă.

7. Ţine cont de semnificaţiile culorilor

Roşul stimulează adrenalina iar în living sau în dining room poate încuraja conversaţii. Evită roşul în dormitor pentru că îngreunează odihna. Dacă firul roşu al amenajării include această culoare, te poţi rezuma la nişte lămpi.

Galbenul e perfect pentru băi sau camere de zi pentru că te bine-dispune, însă folosit în exces poate obţine efectul invers, mai ales la bebeluşi care par să plângă mai mult când sunt expuşi într-o astfel de cameră.

Pentru că are un efect calmant, albastrul e perfect pentru dormitoare. Dacă lumina este puternică, însă, poate arăta deranjant. Nuanţele închise de albastru atrag mai mult tristeţea.

Verdele pare culoarea potrivită aproape oriunde pentru că emană prospeţime şi veselie, ba chiar se crede că ajută la fertilitate, aşa că e grozav în dormitor.

Violetul este culoarea regală şi se potriveşte de minune în amenajările de lux, însă prea mult poate inspira tristeţe, că nuanţele închise de albastru.

Portocaliul încurajează entuziasmul, aşa că îl poţi folosi în camera în care faci exerciţii fizice.

Albastrul în dormitor e cea mai potrivită alegere.

8. Porneşte de la o piesă de mobilier

De multe ori, e greu să porneşti având o foaie albă în faţă. Când ai un punct de pornire şi cauţi culorile potrivite în amenajare, lucrurile se leagă mai uşor. Dacă vrei să păstrezi o piesă de mobilier în noua amenajare sau ştii că trebuie să cumperi una anume, transform-o în baza paletei tale cromatice şi pleacă de la ea.

O canapea galbenă poate croi cu uşurinţă o paletă de gri, negru, alb şi turcoaz. O vază roz prăfuit se va integra perfect într-un joc de verde mentă, beige şi greige.

La prima mea amenajare, întregul concept a pornit de la canapeaua galbenă.

9. Menţine firul roşu

Continuitatea într-o casă este dată de culori. Dacă nu ai un alt element care să lege camerele între ele precum un imprimeu, o formă sau un anumit tip de finisaj, atunci gândeşte-te cum s-ar regăsi culoarea în fiecare încăpere. Cu siguranţă, ea va fi implementată doar în accente (dacă este intensă), însă prezenţa ei peste tot va evita situaţia în care vei simţi că ieşi dintr-un film şi intri într-altul.

O capcană este şi să realizezi toate camerele la fel, de teamă firului roşu. Evită totuşi monotonia.

10. Gândeşte-te la un perete de accent

Te obsedează o culoare şi ar fi prea mult să o faci dominantă? E simplu: fă-ţi un perete accent. Vopseşte în mov peretele pe care vei avea un tablou mare în living, aplică tapet cu forme turcoaz pe peretele cu tăblia patului. Pune un contrablat de sticlă securizată portocalie în bucătărie.

Peretele de accent va capta atenţia: nu pune acolo obiecte inestetice sau mobilă care nu spune nimic.

Bineinteles, cand simti ca practica e mai stresanta decat teoria, consultantul de serviciu in design de interior e aici pentru proiecte colorate, dar echilibrate. Scrie-mi la diana@gingerhomedesign.ro sau completeaza formularul din pagina de contact si vom gasi impreuna cele mai potrivite idei de amenajare pentru tine.

sursa foto: Pinterest & Shutterstock

Leave Your Comment Here

Open chat
Salut! Bine ai venit pe GingerHomeDesign.ro.
Cum te pot ajuta?